Mikrokosmos znanja u novoj papirnoj „Galaksiji“

Geni za hrabrost i ludost idu jedan pored drugog. Ne mogu da kažem da sam hrabar, ali sam bio dovoljno lud da ponovo pokrenem „Galaksiju“, našalio se urednik obnovljenog časopisa „Galaksija“ Stanko Stojiljković, na predstavljanju prvog štampanog broja u Galeriji RTS-a.

Stojiljković se zahvalio svima na podršci i rečima hvale i istakao da se danas raduje punim srcem: „Vaskrsla Galaksija ispunila je dva uslova. Prvi su autori, a drugi darodavci.“

Predsednik Upravnog odbora RTS-a, profesor Vladimir Vuletić, rekao je da je uveren da će nova Galaksija pronaći put do mladih čitalaca i to je prava misija časopisa.

„Na RTS-u ćemo se truditi ne samo da promovišemo Galaksiju, nego i da nam služi kao inspiracija Obrazovno-naučnom programu i novom TV kanalu“, rekao je Vuletić.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović primetio je da mlade generacije traže ozbiljno štivo, kao i da pored formalnog treba da postoje i drugi oblici neformalnog obrazovanja, poput Galaksije.

Mitrović je istakao da je Srbija u paradoksalnoj situaciji, da ima sjajne i pametne ljude, a da zavisi od tuđe pameti.

Ono što je veoma važno dostignuće Galaksije jeste da je uspela da spoji intelektualnu elitu dijaspore i Srbije.

„Potrebna je veća simbioza vrhunske naučne dijaspore i nas koji smo ovde ostali. Afirmacija istinskih vrednosti, preuzimanje odgovornosti i nuđenje rešenja“, naveo je dekan Mašinskog fakulteta.

Srđan Ognjanović, direktor Više matematičke škole, smatra da se u današnje vreme intelektualna elita povukla pored neukusom, ali i napomenuo da budućnosti nema bez nauke.

Ognjanović je poželeo uredniku Stanku Stojiljkoviću uspešan rad, a kao primer da je urađen dobar posao sa Galaksijom, direktor Više matematičke škole naveo je da su đaci razgrabili časopis.

„Stanko je uspeo nemoguće. Oživeo je nešto što je nestalo pre 18 godina. Dug vek želim Galaksiji“, smatra Ilija Cerović, urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a.

Prema njegovim rečima, u promociji nauke RTS i Galaksija treba da sarađuju i zajedno su jači.

Urednik časopisa Stanko Stojiljković zahvalio se svima na rečima hvale: „Sve ste u pravu.“

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 08. feb 2019, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

Галаксија

Многаја љета господо!