Pronađena olupina američkog nosača aviona „Hornet“

Istraživački brod „Petrel“ pronašao je olupinu američkog nosača aviona „Hornet“, kojeg je japanska mornarica potopila pre 77 godina u bici kod ostrva Santa Kruz.

Ratni brod je pronađen na oko pet kilometara dubine blizu Solomonovih ostrva. Sa „Horneta“ je lansiran i Dulitlov napad, koji je izveden 18. aprila 1942. godine. Podrazumevao je napad bombardera „B-25 mičel“ i pokazao da japanska matična ostrva nisu van domašaja savezničkih snaga.

„Hornet“ je imao važnu ulogu i u jednom od najvažnijih okršaja Drugog svetskog rata – bici kod Midveja. Američka mornarica nanela je težak poraz Japancima, potopivši im četiri nosača aviona, čime je na Pacifiku potpuno preokrenut strateški odnos snaga u korist Amerikanaca.

Posle Midveja, japanska mornarica je blizu Solomonovih ostrva u bici kod ostrva Santa Kruz kombinovanim napadom nanela teška oštećenja i onesposobila „Hornet“.

Nosač aviona pogođen je 26. oktobra 1942. godine sa tri bombe iz vazduha i dva torpeda. U situaciji u kojoj avioni nisu mogli da budu lansirani sa palube, a brod ostao bez pogona, naređeno je da teška krstarica „Nortempton“ odšlepa „Hornet“ i izvuče ga iz opasnosti.

Ipak, japanski avioni su ga sustigli, a jedan od lansiranih torpeda pogodio je krmu od čega se nosač aviona nakrivio. Japanci su ga kasnije dokusurili sa još četiri torpeda.

Poginulo je 140 članova posade. „Hornet“ je ujedno i poslednji američki nosač aviona potopljen neprijateljskom vatrom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 08:35) - Helleri [neregistrovani]

Atomske bombe

Atomske bombe su bačene kako bi Japan što pre kapitulirao pre ulaska SSSR, napredovali su munjevito. I kako bi ih primorali na kapitulaciju a sa druge strane da ne bi pali u ruke SSSR, bacili su im dve atomske bombe.

(sreda, 13. feb 2019, 08:02) - anonymous [neregistrovani]

Танте за кукурику

Зато су им после САД то лепо наплатиле са каматом. Све по заслузи, историја и даље памти невероватно понашање Јапанаца током другог светског рата.

(utorak, 12. feb 2019, 20:25) - Hans [neregistrovani]

Hiroshima

Zato posle nuklearke kabuuum.