Napuštaju naučnu karijeru kada dobiju prvo dete

Prema studiji objavljenoj u Zborniku Nacionalne akademije nauka SAD, 43 odsto žena i 23 odsto muškaraca napušta karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici kada dobiju prvo dete.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene u studiji koja je vođena više od deset godina, u želji da utvrde koliko osnivanje porodice utiče na rodne razlike u ovim naučnim oblastima, javlja Rojters.

Podaci su prikupljani samo od naučnika koji su imali stalno, puno radno vreme i nisu imali decu u trenutku popunjavanja prvog upitnika.

Rezultati pokazuju da je oko 11 odsto novopečenih mama zamenilo svoj posao sa punim radnim vremenom za manje plaćene povremene poslove, a čak 15 odsto je potpuno napustilo posao.

Mnoge su se odlučile za promenu karijere, nadajući se da su poslovi u oblastima kao što su menadžment, marketing i uslužne delatnosti kompatibilniji sa porodičnim životom.

„Očigledno je da se na ovaj način gube vredni i visokoobučeni saradnici u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u vreme kada postoje pokazatelji da postajemo manje konkurentni na svetskoj sceni“, smatra Erin Ček, profesorka sociologije na Univerzitetu u Mičigenu, jedna od autorki ove studije.

Troškovi pronalaženja zamena i obuke za takva visokokvalifikovana radna mesta često mogu biti znatno viši od davanja dvomesečnog plaćenog odmora. „Zato je neobično što se kompanije oglušuju o ova upozorenja“, zaključuje profesorka Ček.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Шта текст заправо каже

Пошто нови родитељи не добијају породиљско одсуство у разумном трајању радије се одлучују на потпуну промену каријере. Тиме уместо да институти задрже вредан кадар и поред родитељства они губе све јер им је непојмљиво да икоме дају разумну плаћену паузу за подизање детета. Шта да се ради? Капитализам не зна за паузе.