Lutrijski milioneri na mukama

Sinonim za srećnika mogao bi da bude dobitnik na lotou. Ipak, kada se u džep slije velika svota, možda i nije tako lako odlučiti šta dalje. Finansijski stručnjaci savetuju da treba omogućiti da „novac generiše novi novac“.

Građani kažu da, kada bi dobili loto-premiju, ne bi otkrili svoj identitet i da bi bar deo dobitka na lutriji poklonili. Od ostatka novca bi negde otputovali, kupili stanove, kola.

Savet je da se deo novca svakako uloži, i to prema preporuci onih koji novcem umeju da upravljaju.

Dušan Uzelac sa portala kamatica.com savetuje dobitnike na lutriji da se konsultuju sa investitorom, konsultantom za finansijska ulaganja i sa brokerima.

„Potrebno je da se čuju sve te informacije i saveti da bi taj novac na kraju krajeva obezbedio kontinuiran priliv, bilo kroz nekretnine, investiranje u berzu ili neki biznis. Poenta je da novac generiše novac“, kaže Uzelac.

Stručnjaci poručuju da je najsigurnije je ulagati u državne obveznice. Dobitak je od jedan do tri odsto godišnje. Ko se malo više razume, tu je berza. Promet na našoj berzi je mali, ali zakon dozvoljava ulaganje na inostranim.

„Za one koji nemaju mnogo iskustva sa berzom, moj predlog je da krenu postepeno, prvo sa manjim iznosom a da ga posle postepeno povećavaju. Važno je i da se oslone na informacije koje mogu dobiti od berzanskih posrednika“, kaže broker Branislav Jorgić.

Ulagati se može i u zlato i plemenite metale ili pšenicu, kukuruz, soju...

„Za pšenicu postoji određena neizvesnost o tome kakav će rod biti ove godine. Postoji potencijal da onaj ko, na primer, ranije kupi pšenicu, kasnije može da ostvari solidan priliv“, objašnjava Jorgić.

Kada loto-dobitnici plate porez od 20 odsto, svaku obavezu prema državi su izmirili, ostatak je oslobođen dažbina i spreman za trošak.

Uzelac navodi da veliki broj dobitnika na lutriji nema iskustva sa finansijama i da je to ona duža strana poluge, koja može da ozbiljno popravi nečiji život, ali i da ga pokvari.

„Nije uopšte retkost da oni koji dobiju velike novce, brzo potroše te novce i na kraju ostanu sa mnogo manje nego što su pre toga imali“, upozorava Uzelac.

Baš zato se u svetu dobitnici premije na lutriji često odlučuju za isplatu na rate, za deset ili čak 20 godina. Tako sami sebe spreče da potroše sve odjednom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 05:32) - anonymous [neregistrovani]

Istina ili reklama

Srbijo

(sreda, 20. feb 2019, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

Kakvo dezinformisanje

Ulaganje često nije uopšte dobar potez za one koji se ne razumeju. Baš zato se sve lako i izgubi, jer se novac prepusti "stručnjacima". Takođe, nije tačno da se u svetu "bira" isplata dobitka na rate. U državama sa visokim standardom i ogromnim dobicima (stotine miliona dolara ili evra, čak i više) dobitak ne može da se pokupi odmah, nego se isplaćuje isključivo u ratama da se ne bi stvorili poremećaji na tržištu, ali i da ne može tek tako da se uđe u krug bogatih. Dakle, neko postaje bogat samo na papiru, a u stvarnosti ne može odjednom da uloži svojih 300 miliona dolara u neki posao (koji bi mu doneo 500 miliona). Zato ovaj tekst mogu da shvatim samo kao najavu uvođenja takve obaveze i kod nas. Vladajuća stranka odmah uzme 20 % poreza, a onda u stvari zadrži i ostatak dobitka, da ga ona obrće kako hoće decnijama. Bez isplate bilo kakve provizije "srećnom" dobitniku.

(sreda, 20. feb 2019, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

taman posla

pa da ga ti koji se bave berzom prevare i skucaju mu sve pare. Zavisi od para koje dobije naravno onaj ko je dobio veci iznos. Ako moze da kupi 3-4 stana (velika nagrada) tad ih izdaje i prima svakog meseca lepu platu. To je najjednostavnije za one koji ne znaju u koji biznis da uloze pare. Postoje razne i dobre fransize, a to moze da bude uvek dobar biznis, samo ga treba znati voditi. U svakom slucaju velike nagrade uvek dobiju oni koji ne znaju sta da rade sa toliko para i vrlo brzo sve skucaju. Ja koji znam u sta bih ulozio pare, sigurno nikad necu dobiti neku veliku nagradu, a uostalom, treba i uplatiti loto!!!

(sreda, 20. feb 2019, 00:20) - anonymous [neregistrovani]

Nije tačno

da odbitkom 20% prestaju sve dažbine državi. Na ostatak se plaća porez na lična primanja.

(sreda, 20. feb 2019, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Lutrija sama po sebi donosi jako veliku zaradu, odkud tolike manipulacije oko igara na srecu ?

Kakva sreca, kakvi dobici, pa nama je zakon pun rupa oko igara na srecu ?
Samo kod nas je moguce da drzavna lutrija bude u stecaju, ili da se unapred prikazu brojevi koji ce biti izvuceni.
Samo je kod nas moguce da se u nekim kazinima bez kontrole namestaju dobici i procenti davanja i uzimanja, a zakonom je propisano da je to 20 procenata najvise u korist kazina.
Tih 20 procenata moze biti stvarnih 20 procenata, a moze biti i 99 procenata ako se vestacki duvaju stanja.