Kim će za Hanoj vozom kroz Kinu

Vijetnam se priprema za predstojeći sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji će u Hanoj doputovati vozom preko Kine.

Kimu će biti potrebno bar dva i po dana putovanja vozom da bi prešao na hiljade kilometara iz Pjongjanga kroz Kinu do Vijetnama, što znači da bi trebalo da krene krajem nedelje da bi stigao 25. februara, kako je planirano.

Voz će se, kako za agenciju Rojters navode neimenovani izvori, zaustaviti na vijetnamskom graničnom prelazu Dong Dang, odakle će Kim ostatak puta od 170 kilometara nastaviti automobilom. Voz je inače omiljeno prevozno sredstvo Kima, kao i njegovog oca i dede.

Drugi izvori bliski pripremama sastanka naveli su da je preferirana lokacija za samit, koji se održava 27. i 28. februara, rezidencija vijetnamske vlade iz kolonijalnog doba u centru Hanoja. Svi izvori, međutim, napominju da je moguća promena plana.

Vijetnamski premijer je, u utorak, komitetu za organizovanje samita poručio da je bezbednost Skupa prioritet, objavljeno je na sajtu vijetnamske vlade.

Prema neimenovanom izvoru, preko puta rezidencije vijetnamske vlade nalazi se hotel „Metropol“, koji je rezervna lokacija za održavanje sastanka. Moguće je i da će Kim, tokom boravka u Hanoju, odsesti u hotelu „Melija“.

Tramp je izjavio da želi da Severna Koreja okonča svoj nuklearni program, ali da ne žuri i da se na Pjongjang ne vrši pritisak oko roka za to.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao je da sankcije protiv Severne Koreje ostaju na snazi i dodao da ta zemlja u skorije vreme nije izvela nuklearne ili raketne probe.

„Ne žurim. Nema testiranja. Dokle god nema proba, ja ne žurim. Ukoliko do toga dođe, to je već nešto drugo. Voleo bih da vidim konačnu denuklearizaciju Severne Koreje“, rekao je Tramp.

Prethodno je, u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom o predstojećem samitu sa severnokorejskim liderom, rekao da očekuje veliki napredak.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 15:35) - Tatin mali! [neregistrovani]

Kako li je putovao do...

Švajcarske,gde se školovao!?(I nije morao da nosi malter,kao ovaj naš!)