Karipski raj sa fotografija

Ukoliko ovih dana čeznete za suncem i maštate o dalekim destinacijama, utehu možda možete pronaći i u Beogradu. I to na izložbi „Predivna Kuba“, koja se otvara u galeriji „Nikola Radošević“ pri Udruženju samostalnih umetnika fotografije Srbije.

Polja duvana i šećerne trske, oldtajmeri i muzičari, samo su neke od fotografija koje je na Kubi zabeležio Vladimir Savić.

Programer koji je već 30 godina zaljubljenik u fotografiju svoj godišnji odmor 2017. godine proveo je na Kubi, a od snimljenih fotografija nastala je izložba „Predivna Kuba“.

„Zemlja je vrlo zahvalna za fotografiju, boje su fenomenalne, sve je živopisno i šareno, tako da se, kao logičan izbor, kada zavrtite globus nametne da prvo pomislite na Kubu“, rekao je autor izložbe, Vladimir Savić.

Fotografije su nastajale širom Kube, od Havane preko Vinjalesa do Trinidada. U trenutku velikih promena na ostrvu, Vladimir je ovekovečio Kubu kakvu možda nećemo pamtiti za desetak godina.

„To je sublimacija različitih kultura pošto su oni bili kolonijalna zemlja, uticaj tih svih stranih zavojevača se odrazio i na njihov svakodnevni život. Sve je spektakularno. Arhitektura je neverovatna, starinska iz perioda pre Drugog svetskog rata, kao i automobili i priroda“, kaže autor izložbe.

Zato i ne čudi što je iz karipskog raja, kako nazivaju Kubu, doneo više od 3.000 fotografija. Na izložbi je mesto pronašlo tek 28 najlepših.

„Sa digitalnom fotografijom više nije teško praviti toliki broj fotografija, niste ograničeni filmom. Taj izbor je nešto što se radi skoro pola godine, godinu dana, sužavate i sužavate izbor i onda dođete do nekog broja koji prezentujete galeriji, a onda kustos od tog broja po svom izboru odabere tridesetak.“

Izložba „Predivna Kuba“ u galeriji „Nikola Radošević“ otvorena je do 24. februara.

broj komentara 0 pošalji komentar