Druže Tito, srećan ti rođendan!

Dragi druže Tito, želimo ti da nam živiš 120 godina – ovo je najčešća rođendanska želja Josipu Brozu, otkrivaju nam u Muzeju Jugoslavije. Kako se nekada obeležavao 25. maj, a gde će danas maršalov rođendan proslaviti njegovi omladinci?

Već pola veka drugarica Mira nema dilemu gde će provesti 25. maj. I danas proslavlja Titov rođendan, baš kao što je to činila nekada. Još čuva uspomenu iz 1970. kada je kao jedna od retkih privilegovanih prisustvovala njegovoj rođendanskoj zabavi.

„Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno. I dan danas kada se setim, tu toplinu u boji glasa. Naravno da čovek ima tremu, ali kada je progovorio, to je sve nestalo, istopilo se“, kaže predsednica Udruženja komunista Jugoslavije u Srbiji Mira Tokanović i dodaje da njena organizacija baš kao i ona sve značajne praznike i datume iz istorije Jugoslavije obeležavaju.

A da obeleži i dan njegove mladosti priprema se i Pančevac Nenad Bjeloš. 

„Ove godine smo 4. maja bili u Kući cveća, a sada je između nas pao dogovor, nas nekolicine koji budemo mogli, ići ćemo u Kumrovec“, otkriva Nenad Bjeloš iz Jugoslovenskog pokreta „Tito“.

Na pitanje kako pamti ovaj dan iz mladosti Bjeloš odgovara: „Kako mogu da ga pamtim kada sam bio učesnik devet radnih akcija, omladinac, aktivista, i sve ostalo i učestvovao u realizaciji istih praznika.“

Bjeloš se ponosi što je bio Titov omladinac, ali zato Nenad Karajlić 25. maj pamtiće što nikada nije dobio šansu da učestvuvuje na sletu.

„Mi smo skrajnuti bili sa svih puteva. Mi smo živeli u Sarajevu i to smo mogli gledati samo na televiziji. Jednom se sećam da je par naših drugara iz osnovne škole bilo dobilo poziv da odu u Beograd i to je bilo kao da su osvojili Olimpijske igre“, seća se muzičar doktor Nele Karajlić.

I tako se osećalo skoro deset miliona omladinaca, koliko ih je nosilo štafetu za četiri decenije. Prva je krenula 1945. na inicijativu kragujevačke omladine.

Sve do 1957. zvala se Titova štafeta. A od tada rođendan najvećeg Jugoslovena počinje da se slavi, uz sletove na stadionu JNA, i pod zvaničnim nazivom Dan mladosti.

Umesto 25. maja kada se uobičajeno slavio njegov rođendan, Josip Broz Tito rođendanske svećice trebalo je da duva 7. maja. Kako je u periodu ilegale koristio dvojna dokumenta tako je i posle Drugog svetskog rata ostao zabeležen ovaj drugi datum rođenja 25. maja kada je čitava Jugoslavija sa njim slavila rođendan.

I zato mnogi koji su tada doživotnom predsedniku pisali čestitke želeći dug život i dobro zdravlje na današnji dan se neizostavno zapute u Kuću cveća. Titov grob godišnje poseti oko 150.000 ljudi, a najveća poseta je baš 25. maja.

„Dolaze iz svih republika, zaista ne možemo izdvojiti republike koje prednjače, i dolaze jer i dalje neguju sećanje na Jugoslaviju čak i dalje donose štafete što je zanimljivo“, kaže Sara Sopić, kustos Muzeja Jugoslavije.

Dodaje da se 90-ih kada se režim promenio dolazak u Muzej Jugoslavije tumačio kao podrška komunističkom režimu, ali da od 1996. broj poseta raste.

Više od tri decenije otkako se zvanično ne slavi Dan mladosti interesovanje za Tita ne prestaje. Kustosi kažu da osim vremešnih jugonostalgičara koji drugu predsedniku i dalje donose poklone, na njegov rođendan dolazi sve češće i mladi.

broj komentara 38 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 14:39) - anonymousDzemal Colo [neregistrovani]

Tito je najveci vladar prosloga vjeka

Ponosan sam sto sam bio Titov Pionir Omladinac Radnil i Komunista.Tito je iz pepela spaljenu i porusenu zemlju izgradio zemlju koja je bila cjenjena u cijelom svijetu.Vi ste je 80 posto unistili. Tito zivi u nasim srcima i zivjece dok je nas jer nam je najbolje bilo sa njim i u njgovom vremenu.Imali smo besplatno skolovanje lijecenje zaposlenje cjenjeni kao ljudi osjecali smo se sigurni na svome i ponosni na nasu Dragu Jugoslaviju.

(nedelja, 26. maj 2019, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

I zaista

Srbija bi vec jednom morala da Tita preseli tamo gde i pripada i odakle je potekao a to je Kumrovac...Srbija i Srbi bi trebali da se distanciraju od coveka koji je naneo Srbiji i Srbima vise zla nego prvi i drugi sv. rat..Samo da podsetim nostalgicare za Titom i vremenom njegove diktature, da su goli otoci bili formirani iskljucivo da bi napredne Srbe i sve one Srbe koji bi se suprostavili njegovom misljeneu tamo zatvarao, gde su u tim logorima mnogi okoncali svoje zivote...Srbiju je podelio na tri dijela, koji je tzv. autonomijama dao atribute republika...Zabranio je povratak Kralja i Kraljevine i konfiskovao svu njihovu imovinu...O Kralju i Kraljevini mozemo da raspravljamo o svim njenim manjkavostima ali Tito je uspio sto Turska i Nemci nisu uspeli u svim ratovima sa njima...Za mene je Tito najveci neprijatelj Srba i Srbije...I samo da pitam sve vas nostalgicare za titovim vremenom, zasto se nikada niste zapitali, zbog cega je Tito delio Srbiju na tri dela a ne Hrvatsku na AP: Slavoniju i AP: Dalmaciju ?!

(nedelja, 26. maj 2019, 04:55) - Nesa [neregistrovani]

Ah

Komunizam je najvece zlo sveta ali propagandom to krije i predstavlja za dobro.

(nedelja, 26. maj 2019, 04:49) - anonymous [neregistrovani]

Jadni vi koji ne vidite bas nikakvu buducnost...

...te se samo mozete vracati na proslost, diktatora i prokleti komunizam. Probudite se iz tog mracnog sna i pogubne proslosti po srpski narod. Bila je to nasa najveca grobnica.
CCCCanada.

(subota, 25. maj 2019, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

I danas su ...???

Lelejke majke plakale na gori Lelejskoj..
One se nikad radovale nisu..
Danu svoje mladosti...

(subota, 25. maj 2019, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

osiromaseni uranijum

Od istorijskog AVNOJA do izbeglickog konvoja preko Sremske Race.

(subota, 25. maj 2019, 20:36) - Mlađima: [neregistrovani]

Tito je obišao i FKS,

a moje selo su drugovi poterali da duž puta mahanjem pozdravimo delagaciju iz Afrike i najvećeg sina (metarižilet!) naroda i narodnosti! - Jedna seljanka je prečicom požurila preko "bačvana" (kupusara,) i usput pala i - slomila nogu!-Njen komentar je nezaboravan!-Mož misliti!

(subota, 25. maj 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Bila jednon velesila u nastajanju

Bogo moj. Srećnih li vremena

(subota, 25. maj 2019, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Nije Tito...

Marsal je mlatio barjakom sa srpom i cekicom.
Odvede Tito partizane nekud prema Sutjesci..
Dodje iz Beograda Lado Tajovic. Na goru Lelejsku..
Vratio se sa svojim rudarskim inzinjerima --komunistima .
Dobro znani i Srbiji i kralju bez otadzbine..
I njega zna i njega pamti gora Lelejska.
Zapamtila ga je u tri imena..
...Ivan Markovic Irac... ( Poslao ga kralj iz Irske.)
... Vuk sa Majevice. Napao ranjenike i poginuo.
...Panto Malinovic"". David ga je dobro poznavao..
David Davidovic.. Jeli su pecene pilice kod tetke Joke u svatovima...

(subota, 25. maj 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Socijalizam je budućnost koja će biti izvojevana ljudskom praksom i pregalaštvom.

Tito je značajan podsticaj za hrabar uzlet na toj ponosnoj, antifašističkoj i nezavisnoj stazi.