Kineskinje oživljavaju modu svojih drevnih predaka

Hanfu, tradicionalno odevanje etničke grupe Han, vraća se u modu među kineskom omladinom. Ovo je jedan od najstarijih azijskih modnih stilova. Kako izgleda i zašto mlade Kineskinje odlučuju da se oblače kao njihove čukun, čukun, čukun bake pre 400 godina?

Kineska omladina u tradicionalnoj odeći scene su koje se sve češće mogu videti na ulicama, u metrou, parkovima. Svilena odeća sa kineskim vezom zaokružena arhaičnim ukosnicama, izgleda kao kostim, ali postaje svakodnevni trend za sve veći broj mladih Kineskinja.

„Kada sam bila dete mnogi su mi govorili da sam zaglavljenja u prošlosti. Moje navike, maniri i razmišljanja pomalo su zastarela. I ja se ponekad pitam zašto sam takva, ali možda je to moja sudbina“, misli Điang Jue, ljubiteljka hanfu iz grada Sijamena.

„Cenim podršku svoje porodice, oni nemaju ništa protiv da nosim ovakvu odeću i ne govore da je to bizarno, kao što mnogi rade. Makar ne mogu da kažem da me obeshrabruju, ne bave se time i poštuju moje izbore“, kaže Čen Lin, takođe, ljubiteljka hanfu stila.

Mnoge kineske čajdžinice spajaju omiljeni kineski napitak sa hanfu tradicijom kako bi privukli mlađe goste. Osim čaja, možete kupiti i tradicionalnu odeću, po ceni od 40 do 1.500 dolara, pa čak i više.

„Ova je na primer za svaki dan. Posebna je jer ima čipku za pričvršćivanje umesto dugmadi. Rukavi su relativno mali i zato su veoma pogodni. Za hanfu i bilo koji drugi kulturni fenomen važi da će ljudi biti privučeni na prvi pogled. Ali ukoliko kultura prevazilazi sam izgled i dizajn, još je fascinantnije i zaslužuje istraživanje tokom života, baš kao hanfu“, misli Cai Đinbao, predsednik Društva za kulturnu razmenu hanfu u gradu Sijamenu.

Osim države koja pokušava da oživi tradicionalnu kulturu, za povratak hanfu zaslužan je i „hanfu pokret“, koji je počeo da deluje pre oko 16 godina. Kostimi etničke grupe Han, većinske u Kini, uživaju renesansu danas, ali moderna adaptacija drevne odeće naišla je i na kritike, uključujući i prigovore o njenoj autentičnosti.

Neki modnim pokretima učitavaju nacionalističke namere. Ipak, mlade Kineskinje koje biraju hanfu za svoje svakodnevno odevanje žele da pokažu da cene svoje kulturno nasleđe i da osećaju vezu sa svojim korenima. Istovremeno, oni sa smislom za biznis, koriste ovaj trend da iznajmljuju i prodaju komade tradicionalne kineske odeće.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

da nije dosao komunizam

ova odeca uvrezena u kineskom narodu hiljadama godina ne bi tek tako mogla da nestane iz svakodnevice da nije bilo komunistickog pokreta koji ju je svrstavao u burzoasko i nepozeljno odevanje… vreme ide vreme se vraca.