Pas preživeo mesec dana zarobljen pod ruševinama

Prošlo je mesec dana od kada je uragan Dorijan na Bahamima usmrtio najmanje 50 ljudi. Tokom potrage za nestalim licima, u ruševinama je pronađeno štene koje je mesec dana živelo zahvaljujući – kišnici.

U potrazi za nestalima, koriste se bespilotne letelice i infracrveno svetlo. Jedna takva letelica detektovala je znake života u ruševinama, i nakon pretrage, ispod gomila, uglavnom metalnog otpada, volonteri su pronašli živo štene mešanca. 

„Čudo je što je ovaj mali pas preživeo u uslovima u kojima se nalazio“, rekla je u Lori Simons, predsednica i osnivačica organizacije „Big dog ranč reskju“.

Muško štene je pronađeno u blizini luke Marš, nekada najgušće naseljenom delu na ostrvu Veliki Abako.

To je tek jedna od 150 životinja koje su spasilačke ekipe, posle udara uragana prenele u SAD.

„Često nalazimo preživele kućne ljubimce u blizini njihovog doma, neke vratimo vlasnicima, dok neki čekaju nove staratelje“, dodala je Simonsova.

Volonter Šon Ajrajon je sa štenetom proveo prve minute i dao mu hranu iz konzerve, kako bi stekao poverenje. Iako su mu se, kako kaže Šon, kroz kožu nazirala rebra, pas je počeo da maše repom. Stavili su mu povodac, ali pas nije mogao da hoda. Bio je miran dok su ga izneli iz ruševina.

Iz organizacije „Big dog ranč reskju“ navode da je pas, kada je stigao u njihove prostorije, „bio anemičan i jedva živ i da su rešili da ga odmah transportuju na Floridu“.

Simonsova je izjavila da je pas preživeo samo zahvaljujući kišnici iz rupe pored koje je bio zarobljen. U skloništu su konstatovali problem sa mišićima, nastao zbog nemogućnosti kretanja i težinu od samo devet kilograma, u odnosu na 20, koliko bi trebalo da ima, pošto je štene staro godinu dana.

Pas je sada na terapiji antibioticima, obezbeđena mu je balansirana ishrana i fizikalna terapija koji će mu pomoći da povrati mišićni tonus. Njegovi spasioci očekuju da će se oporaviti.

Navode i da će sačekati 30 dana da se njegovi vlasnici jave. U slučaju da se ne oglase, kada taj period protekne, daće ga na usvajanje.

Spasioci su mu u međuvremenu dali ime Čudo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

Pas

Neka sad živi srećan <3