Век хармонике – Интерпретације Мартинаса Левицкиса

Мартинас Левицкис изводи композицију „Ашрага” за хармонику и симфонијски оркестар Руте Виткаускаите и Концертну свиту „Бајке”, за хармонику и оркестар Вацлава Тројана.

Овај млади литвански хармоникаш стекао је репутацију изузетног виртуоза, а осим тога, публику и критику је освојио и својом музикалношћу, харизмом и динамичним наступима. Рођен 1990. године у Таурагеу, студирао је на Краљевској музичкој академији у Лондону, у класи Овена Марија, а потом се усавршавао код чувеног хармоникаша и педагога Ињакија Албердија у Шпанији. Као веома млад, са свега дванаест година, почео је да учествује на међународним такмичењима у Литванији, Италији, Пољској, Француској, Белорусији и Естонији, а добитник је више од тридесет интернационалних награда на разним такмичењима, укључујучи и Светски куп. Године 2004, због високих домета на међународним такмичењима држава га је одликовала вискоим признањем - „Краљица Марта".

Мартинас Левицкис је до сада наступао широм света, а само неки од оркестара са којима је сарађивао су: Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Симфонијски оркестар града Бирмингема, Литвански камерни оркестар, Манчестер Камерата и други.

Левицкис је посвећен и педагогији, а од недавно води курсеве у интернационалној летњој школи у Дартингтону у Великој Британији. Селектор је Недеље хармонике у оквиру летњег фестивала „Кристофер" и уметнички директор два фестивала: у Палендриу (Palendriai International Composers' Course & Festival) и Недеље хармонике у Вилњусу (Vilnius Accordion Music Week). Значај ових манифестицаја је у томе што се том приликом ствара и изводи нова музика за хармонику и камерне саставе

У вечерашњој емисији  слушаћете остварење под називом Ашрага за хармонику и симфонијски оркестар, младе литванске ауторке Руте Виткаускаите. Дело је премијерно изведено 2015. године на фестивалу Гаида, а писано је у сарадњи са Мартинасом Левицкисом. Инспирација за ову композицију били су грлено певање Инуита са Арктика и Аљаске али и фазе медитације, чиме је ауторка створила подједнако занимљиво звучно искуство за слушаоце као и извођаче. Посебно се истичу колоратурна нијансирања на хармоници, али и деликатна динамика коју је остварио Левицкис.

У наставку емисије следи Концертна свита Бајке, за хармонику и оркестар Вацлава Тројана, из 1959. године. Изводе Мартинас Левицкис, хармоника и чланови Националног симфонијског оркестра Литваније, а диригује Миндаугас Пиечаитис. Снимак је забележен у Конгресној и концертној дворани у Вилњусу, а добили смо га љубазношћу извођача.

Уредница емисије Марија Вуковићброј коментара 0 Пошаљи коментар