Разум и осећајност – Ема Џонсон и пријатељи

Слушаћете музику са компакт-диска који је објављен почетком овог месеца, а на којем кларинетискиња Ема Џонсон и њен пратећи ансамбл изводе дела Лудвига ван Бетовена и Карла Марије Вебера, односно Јозефа Кифнера.

Наиме, Интродукција, тема и варијације које су се дуго приписивале Карлу Марији Веберу, према најновијим истраживањима заправо су дело Јозефа Кифнера, немачког композитора и виолинисте активног на двору у Вирцбургу. Година настанка овог дела није позната, али је несумњиво у питању веома успешно остварење, са моцартовском темом у кларинету и релативно једноставном гудачком пратњом.

У истом извођењу ћете чути и Септет опус 20 за кларинет, хорну, фагот и гудаче Лудвига ван Бетовена. Ова композиција настала 1800. године, представља једно од темељних дела камерног репертоара. Написана је у тренутку када су почели да се појављују први наговештаји романтизма и представља прво остварење у којем су 'упарени' кларинет, хорна, фагот, виолина, виола, виолочело и контрабас, у шест ставова испуњених радошћу и очаравајућом инвентивношћу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар