Век хармонике – Концерт Николе Танасковића у Барселони

Репродукујемо снимак са концерта Николе Танасковића, одржаног 27. октобта 2017. године, у оквиру циклуса El Primer Palau у Палати каталонске музике у Барселони.

Такмичење El Primer Palau организује Фондација каталонски Орфеј (Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana) пружајући прилику младим музичарима да наступе у најзначајнијој музичкој дворани у Барселони. Иако су ови концерти главни подстицај младим уметницима, победници такмичења добијају и прилику да наступају широм Шпаније. На овом концерту Танасковић је наступио захваљујући награди освојеној на Такмичењу музичке омладине Каталоније и посебној похвали са такмичења у Ђирони.

Никола Танасковић рођен је 1990. године, а музичко образовање започео је у школи „Исидор Бајић" у Новом Саду, у класи Наде Вјештице. Студије хармонике завршио је на баскијском Музичком конзерваторијуму „Musikene", у класи професора Ињакија Албердија. Како би усавршио своје извођачке способности, похађао је бројне мајсторске радионице код еминентних педагога, као што су Јане Ретије, Мика Веиринен, Јуриј Шишкин, Елзбет Мозер, Тибор Рац, Војин Васовић и други.

Никола Танасковић слови за једног од најперспективнијих младих уметника, а пажњу светске јавности привукао је као најмлађи победник међународног такмичења хармоникаша „Арасате Хирија", одржаног у шпанском граду Арасате Мандраго 2008. године. Танасковић је до сада био лауреат преко четрдесет такмичења, међу којима се издвајају такмичења у Клигенталу, Светски куп, потом у Пули, Саноку у Пољској, као и такмичења младих интерпретатора у Ђирони у Шпанији. Као солиста и камерни музичар наступао је широм света, а сарађивао је и са Фогтланд филхармонијом из Граца, Војвођанским омладинским камерним оркестром и Симфонијским оркестром Радио-телевизије Шпаније.

Успешна каријера, широка интересовања, као и однос према тумачењу дела, омогућили су Танасковићу да сарађује са реномираним композиторима попут Софије Губајдулине, Хесуса Тореса, Рамона Лазканоа и Израела Естелчеа. Од сарадника и критике се може чути и да Танасковић дубоко промишља дела која изводи, а својом виртуозношћу и истанчаним осећајем за обликовање фразе и вајање тембра даје лични печат свакој интерпретацији.

Емисију уређује Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар