Нова дискографија – Дела Бориса Љатошинског

Слушаћете музику овог аутора у интерпретацији Симфонијског оркестра из Борнмута под управом Кирила Карабица, објављену пре тачно месец дана у издању дискографске куће Шандоуз.

Ово је друго издање Симфонијског оркестра из Борнмута и њиховог шефа диригента за ову издавачку кућу, са којом реализују пројекат „Гласови са истока". У технички савршено реализованом издању, са „сараоунд саунд" снимком, представљена су два дела, широј јавности у Енглеској мало познатог украјинског композитора Бориса Љатошинског. Музика овог аутора је свакако блиска диригенту Кирилу Карабицу, чији је отац био студент Љатошинског, а мајка највећи познавалац опуса овог аутора. Зато је на првом издању са музиком овог украјинског композитора које ће бити представљено у Британији, одабрао дела која је сматрао репрезентативним - Трећу симфонију и симфонијску баладу Гражина.

Борис Љатошионски, рођен 1895. године, своје музичко образовање је стицао учећи код Рајнхолда Глијера, упијајући како руску традиционалну музику, тако и канон запоадноевропске музике позног романтизма. Свој лични музички језик формирао је под утицајем модернисткичких покрета из прве половине двадесетог века, али и кроз обраде традиционалних украјинских напева. Ипак, његова Трећа симфонија у ха молу, опус 50, која се налази на албуму који вечерас представљамо, није наишла на одобравање совјетских власти. Наиме, процењено је да финале, под називом „Мир ће поразити рат" садржи анти-совјетски дух, те је дело доживело премијеру тек након његове свеобухватне ревизије. Ова верзија је снимљена у извођењу Лењинградске филхармоније под управом Јевгенија Мравинског, док се на најновијем снимку, Кирил Карабиц одлучио за оригиналну везију финала.

У емисији ћете чути и симфонијску баладу Гражина, компоновану 1955. године поводом обележавања стогодишњице смрти пољског песника Адама Мицкјевича. Као и Трећа сифмонија, балада Гражина је сигурно интерпретирана под руководством Карабица, који се намеће као уметник који на достојан начин чува завештање старијег композитора.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар