Велика оперска тура 2018/19 – Модест Мусоргски: Хованшчина

Ексклузиван пренос премијере из миланске Скале нове поставке опере „Хованшчина” у режији Марија Мартонеа. Велики повратак руске опере на репертоар ове оперске куће предводиће маестро Валериј Гергијев.

У главним улогама слушаћете Михаила Петренка као кнеза Ивана Хованског, Сергеј Скараходов је Андреј Ховански, Јевгениј Акимов је кнез Василиј Голицин, Алексеј Марков је Шакловитиј, Станислав Трофимов је Досифеј. Јекатерина Семенчук је Марфа, а Евгенија Муравјова је Ема.

Мусоргски је дело замислио 1872. године и убрзо је почео да ради на компоновању. Међутим, опера је осталa незавршенa и неорекстриранa. После композиторове смрти 1881. године, Римски-Корсаков је први припремио целокупну оркестрацију дела, које је у тој редакцији премијерно изведено 1886. године. За париску представу из 1913. године коју је режирао Дјагиљев, оркестрацију су урадили Стравински и Равел, али је Фјодор Шаљапин био незадовољан изменама. Ипак, музика коју је Стравински написао за финале опере се и данас каткад користи. Године 1952. Дмитриј Шостакович је понудио своју верзију дела за потребе театра Киров, која је касније коришћена и у филмској верзији опере. Интендант миланске Скале се определио управо за Шостаковичеву верзију, јер је овај стваралац остао највернији оригиналном вокалном изводу Мусоргског, ослаћањући се на једину оригиналну оркестрирану сцену из трећег чина. Такође, Шостакович је допунио делове партитуре који су недостајали укључујући и спектакуларно финале опере.

Последњи пут је Хованшчина изведена на сцени Скале 1998. године када је такође дириговао Валериј Гергијев.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадићброј коментара 0 Пошаљи коментар