Грамофонија – Камерна музика Алојза Хабе

Репродукујемо снимке камерних остварења Хабе у интерпретацији чланова Чешког нонета и гудачког квартета „Новак”. Снимци су забележени у студију „Домовина” маја 1963, а албум је исте године објавила продукцијска кућа Супрафон.

Слављен широм Европе као један од кључних музичких експериментатора турбулентног међуратног периода и заступник атематизма и тзв. микротонске музике, Хаба је у периоду током и након другог светског рата био у немилости најпре нацистичког, а затим и стаљинистичког режима у Чехословачкој. Нацисти су његову музику сматрали дегенерисаном, док су га поједини марскистички теоретичари означавали као представника формализма. То се одразило на Хабину дискографију, те иако је доста стварао, његова дела нису била снимана. У овом периоду је чак и веома успешни квартет „Хаба" морао променити назив у квартет „Новак", како је потписан на плочи коју вечерас емитујемо. Почетком шездесетих долази до промене у односу државних институција према стваралаштву Алојза Хабе и његова остварења на винилу убрзо постижу међународни успех, скрећући пажњу светске јавности како на мало позната дела овог аутора тако и на ансамбле који су их интерпретирали. У том смислу је и Чешки нонет, један од најстаријих ансамбала у Европи који је сачињен према инструкцијама Луја Шпора, између осталог и захваљујући интерпретацији Хабиних остварења дошао до широког аудиторијума и започео са интернационалном каријером.

Упркос великом успеху овог албума који је пратило неколико реиздања, Хабине позне гудачке квартете је тек неколико ансамбала забележило на својим плочама и дисковима. Међу њима је значајно поменути колекцију свих квартета овог чешког аутора коју су реализовали чланови квартета „Штамиц" почетком деведесетих година као и издање исте врсте квартета „Хаба" објављено готово једну деценију касније. Међутим, успех и савремена продукција нових издања нису умањили популарност премијерних записа који су 1993. године поново објављени у оквиру троструког компакт-диск издања поводом стогодишњице Хабиног рођења, те су и данас део понуде већине интернет сервиса за стримовање.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

број коментара 0 Пошаљи коментар