Са београдских сцена

Фестивал минималистичке музике – Минималфест: Корени

Снимак концерта са првог Фестивала минималистичке музике у Србији, који је под називом „Минималфест – Корени” одржан 10. децембра 2018. године у Италијанском институту за културу у Београду. Иначе, фестивал су покренули композитор Владимир Тошић и пијаниста Владимир Цвијић.

Прво издање Минималфеста је замишљено, како кажу организатори, као прозор у свет овог стилског правца, који траје већ више од педесет година. Корени минимализма сежу готово до почетка 20. века, али је до његовог пуног отелотворења дошло у стваралаштву велике америчке четворке: Стива Рајха, Филипа Гласа, Ла Монте Јанга и Терија Рајлија. Они су изнедрили нови концепт који је заснован на репетитивности и процесуалности, уз богатство звучних боја. Касније је укључен и нови третман музичког времена, који је ближи музици далеког Истока.

 У Србији се минимализам појављује средином 70-их година прошлог века, првим концертом групе Опус 4 1976. године. Ову групу су чинили Мирослав Миша Савић, Милимир Драшковић, Миодраг Лазаров Пасху и Владимир Тошић. У оквиру Минималфеста представљени су почеци овог стилског правца у Сједињеним Америчким Државама и Србији, те су неке од антологијских композиција изведене први пут код нас.

Уредница емисије Марија Вуковићброј коментара 0 Пошаљи коментар