Оперска сезона Еурорадија 2018/19

Франц Шрекер: Обележени

Снимак опере „Обележени” Франца Шрекера, забележен 6. априла у Државној опери у Хановеру. Главне улоге тумаче: Роберт Кинзли као Алвиано Салваго, Штефан Адам као Војвода Адорно, Џордан Шанахан као гроф Вителоцо Тамаре, Тобајас Шабел као градоначелник Лодовико Нарди, Карина Бабајанијан као Карлота Нарди. Хором и оркестром Државне опере из Хановера диригује Марк Роде.

Шрекер је за себе рекао: „Ја сам импресиониста, експресиониста, интернационалиста, футуриста, баштиник веризма; Ја сам Јеврејин који се успињао захваљујући свом јеврејству; Хришћанин који је постао познат захваљујући католичкој клики под покровитељством бечке католичке грофице. Ја сам уметник звука, звучни фантаст, звучни мађионичар, звучни естета и код мене нема мелодије ни у траговима (осим тих кратких празних фраза, које називамо мелодијска линија). Ја сам најчистији мелодичар, но као хармоничар, анемичан сам, али упркос томе, перверзно гледано ја сам пунокрвни музичар! Ја сам (нажалост) еротоман и управо ту страст злослутно намећем немачкој публици: еротизам је наравно моја најдубља иновација, упркос Фигару, Дон Ђованију, Кармен, Танхојзеру, Тристану, Валкири, Саломе, Електри, Каваљеру са ружом и тако даље..."

Радња овог дела које је протеклих година све популарније на светским позорницама дешава се у Италији у XVI веку, а удаљени ренесансни или барокни штимунг био је популаран у немачком друштву пре почетка Првог светског рата, дакле у одблесцима декаденције фен-д-сијекла. Шрекеров избор места радње је пао на Ђенову у којој је пронашао равнотежу између естетске сензуалости и разорног насиља са којим је експериментисао у својим ранијим делима. Либрето је написао 1911. године на позив композитора Александра Землинског, а базира се на комаду Хидалија познатог немачког драматичара Франка Ведекинда из 1904. Дело је завршио и објавио 1914. године у Бечу.

Уредница Ксенија Стевановићброј коментара 0 Пошаљи коментар