Нова дискографија

Представљамо компакт-диск Камерног оркестра из Базела под управом Ђованија Антонинија на којем се налазе дела Јозефа Хајдна и Волфганга Амадеуса Моцарта.

Пре пет година, диригент Ђовани Антонини је заједно са дискографском кућом Алфа започео амбициозни пројекат под називом „Хајдн 2032" са идејом да до 300. годишњице рођења објаве свих 107 симфонија овог аутора. Оно што овај пројекат издваја у односу на сличне подухвате јесте сама концепција појединачних издања, на којима нису хронолошким редом интерпретиране Хајднове симфоније, већ су дискови тематски осмишљавани. Осим тога, на сваком издању поред дела Хајдна, налазе се и одабране композиције неког од савременика овог аутора, како би се дао и контекст у којем су се дата дела појавила.

Почетком марта је у издању дискографске куће Алфа објављен седми компакт-диск из ове серије, под називом Импресарији, на којем се налазе дела која су поручила позоришта или чији је настанак био на неки начин везан за сцену. Тако су се на овом албуму нашле Симфонија број 65, у којој је Хајдн искористио музику написану за позоришни комад посвећен лову, затим Сифмонија број 67 у којој се такође појављују музичке теме коришћене у данас непознатом позиришном делу, као и Симфонија број 9 која је представљала инструменталну увертиру за једну световну кантату. Поред ових Хајднових остварења, Камерни оркестар из Базела и Ђовани Анотнини су на албуму интерпретирали и Моцартову музику за сценски комад „Тамос, Краљ Египта" која је настала у истом периоду када и Симфоније број 65 и број 67, и чак и за истог импресарија, Карла Вара.

Уредница емисије Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар