Антологија српске музике

Дела Витомира Трифуновића: Концерт за виолончело и оркестар, Музичке сфере и композицију Импулси за контрабас и оркестар

Вечерашњом емисијом настављамо циклус у којем ћемо током наредних месеци, поводом обележавања 95 година од оснивања Радио Београда, представљати одабрана дела домаћих композитора. Слушаћете остварења аутора који су директно или индиректно везани за радио: од оних који су свој траг оставили у уређивању програма, преко композитора чија су се дела премијерно изводила на таласима Радио Београда, до аутора који су писали за наш оркестар.

Рођен 1916. године у околини Краљева, Витомир Трифуновић је након Другог светског рата започео студије композиције на Музичког академији у Београду где су му предавали Станојло Рајичић, Јосип Славенски и Миленко Живковић, у чијој класи је дипломирао 1962. године. Од 1949. до 1951. године Трифуновић био је директор Градске музичке школе за народне инструменте, од 1951. до 1960. године - директор музичке школе „Војислав Вучковић". Био је дугогодишњи сарадник Радио-телевизије Београд.

Како Властимир Перичић напомиње, музички језик Витомира Трифуновића је „умерено савремен". Наиме, аутор се није упуштао у авангардне експеримете. У мањим формама, као и у обрадама народних песама и игара, присутни су елементи српске и македонске традиционалне музике.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар