Са београдских сцена

Камерна музика Миховила Логара и Драгутина Гостушког

Снимак концерта који је под називом „Камерна музика Миховила Логара и Драгутина Гостушког” одржан 12. децембра прошле године у Галерији Српске академије наука и уметности. Поводом јубилеја композитора, концерт је организовао Одбор за заштиту српске музичке баштине САНУ.

Миховил Логар, композитор и педагог, за собом је оставио преко две стотине дела, међу којима су остварења различитих музичких жанрова: од опере, балета и симфонијске музике, до концерата, кантата, клавирске музике и соло песама. Као један од истакнутих студената чувене прашке генерације, Логар се сматра једним од најзначајнијих композитора који су деловали у Србији. У вечерашњој емисији слушаћете Логарове композиције: Соната квази уно скерцо за клавир, Две гротеске за клавир, написане почетком 1930. године, а потом и Танго из 1927. године. Следе: Валцер за обоу и клавир, из 1982. године, Пасторала за соло флауту, остварење под назвиом Златна рибица за клавир, а потом и комад под називом Кон тристеца

Драгутин Гостушки, музиколог, естетичар и композитор, свој радни век провео је у Музиколошком институту САНУ, а као композитор био је активан до почетка шездесетих година прошлог века. Његов жанровски разноврстан композиторски опус обухвата око четрдесет дела, а најуспелије композиције доживеле су велики број извођења и уврштене су у нотне и дискографске антологије југословенске музике. У емисији Са београдских сцена чућете две композиције Драгутина Гостушког: Две игре за клавир из 1954. године, а потом и Трио за виолину, виолончело и клавир из 1950. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар