Век хармонике – Бјарке Моунсен

Дански хармоникаш Бјарке Моунсен изводи дела Поула Рудерса, Олеа Шмита, Мартина Лосеа и Пера Нергора.

Овај млади уметник, рођен је 1985. године на острву Борнхолм у Данској, а већ са 13 година је дебитовао са Минхенским симфонијским оркестром. Студирао је на Данском краљевском конзерваторијуму, где тренутно ради на катедри за камерну музику и хармонику. Као солиста наступао је са бројним оркестрима, а неки од њих су: Камерата Балтика, Словачка филхармонија и Симфонијски оркестар Данске. Занимљива је и чињеница да је Моунсен први скандинавски хармоникаш који је имао реситал у чувеном Карнеги Холу у Њујорку. У стручним круговима слови за виртуоза и свестраног музичара, а репертоар овог младог уметника жанровски је веома разноврстан, и обухвата дела у распону од народне до класичне музике, преко сопствених транскрипција дела аутора као што су Бах, Моцарт, Скарлати, Чајковски и Рахмањинов, до савремених дела писаних за хармонику.

Сарадња Моунсена са савременим композиторима резултирала је бројним новим остварењима - концертима, камерном музиком и соло делима која су му и посвећена. Један је од неколицине уметника на свету који свирају четврттонску хармонику, инструмент ручно прављен у Италији.

На почетку емисије чућете како Бјарке Моунсен и чланови Данског националног симфонијског оркестра, под управом Фабијела Габела, изводе Концерт за хармонику Поула Рудерса. Слушаћете снимак светске премијере, забележен 4. априла ове године, у концертној дворани Данског радија у Копенхагену.

У наставку емисије ВЕК ХАРМОНИКЕ, коју смо посветили интерпретацијама Бјаркеа Моунсена, чућете како овај акордеониста и Дански камерни оркестар изводе Симфонијску фантазију и алегро за хармонику и оркестар опус 20 Олеа Шмита, потом остварење под називом У течности, данског композитора Мартина Лосеа, као и остварење Опозив Пера Нергора.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар