Aлександaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на комад Вилијама Шeкспира „Хамлет”, у преводу Зорана Пауновића, који је у Црногорском народном позоришту у Подгорици режирала Ана Вукотић.

Редитељка Ана Вукотић, заједно са драматургом Божом Копривицом, третирала је Шекспирову трагедију као наратив који је добро познат сваком будућем гледаоцу представе. Отуда је овај Хамлет безмало сведен на основну драмску ситуацију, на чињеницу да је стари краљ Данске изненада преминуо под необичним, сумњивим околностима, а да је његов наследник, позван да прекине студије у иностранству, уместо на очеву сахрану, у домовину стигао на венчање мајке и свог стрица. И то ће бити сасвим довољно да млади Хамлет закључи да је ово време искочило из зглоба.

Током представе Хамлет ће се поставити као особа која бескомпромисно трага за истином, али парадокс његове позоције је у томе што га је жеља да спозна истину учинила слепим. „Отуда ће и негативци овде остати некажњени, а и како би могла да их стигне рука правде када су од самог почетка контролисали све токове радње. Зло није узрок искакања времена из зглоба, него је оно укорењено у саме његове темеље. Зло је у подгоричком Хамлету и физички опипљиво: оно дише дахом трулежи коју од почетка јасно наслућујемо, а која се пробија и непрестано надима кроз напуклине на позорници (сценографа Нумена и Вање Магић), кроз ожиљке на лицу овог света. Кроз те процепе, као кроз лавиринт, корачају или трче драмски ликови, међусобно се траже или се једни од других скривају, замећу трагове или једни другима постављају замке. Управо из ових напрслина старог поретка већ мртвог света порађа се мрак нове стварности. Хамлет, Офелија и Лаерт се боре против овог црнила и херојски се рву с надолазећом тамом, али све их на крају ипак прогута мрак. За Хамлетом неће – као код Шекспира – остати ћутање, јер мрак овог света је метастазирао и агресивно је прерастао границе позорнице која се за ову прилику као клин забада у редове гледалишта, а ми слутимо да ће зло пробити и зидове зграде Црногорског народног театра, да ће преплaвити град, државу, свет", коментарише Александар Милосављевић.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар