Нова дискографија

Албум под називом „Екстравагантни седамнаести век – Сонате за виолину и виолу да гамба на Хабзбуршком двору” ансамбла Ђирандоле Армонике који је почетком фебруара објавила дискографска кућа Аркана.

Хабзбуршка династија је била једна од најзначајнијих владарских кућа Европе између 13. и 20. века, а њихов двор је био подједнако моћан културни центар. Богатство, али и престиж владарске породице, привлачили су вековима најбоље музичаре са свих страна Европе у Беч. Чак и у јеку Тридесетогодишњег рата, богат културни живот се одвијао на двору Фердинанда III и његовог наследника Леополда I, где су били активни уметници попут Ђованија Валентинија, Антонија Берталија и Ђованија Феличеа Санчеса. Иако је вокална музика, како она духовна, тако и опере и ораторијуми, имала значајно место, у дворском музичком животу било је места и за инструментлане композиције. На диску који вечерас представљамо, налазе се остварења Игнација Албертинија, Јохана Каспара Керла, Јохана Шмелцера, Самуела Фридриха Каприкорнуса, као и Хајнриха Бибера и Ђованија Пандолфија Меалија, који формално никад нису радили на хабзбуршком двору,али чија су дела готово сигурно била позната тамошњој публици.

На овом албуму, налазе се пре свега сонате, које су током 17. века поседовале разнолику структуру и фактурни изглед. Стилски гледано, утицај италијанске музике је очигледан јер је велики број извођача и композитора који су радили на Хабзбуршком двору долазио са Апенинског полуоства. У овим делима коришћен је такозвани „стилус фантастикус", а чинили су их низови контрастирајућих одсека који су се надовезивали атака.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар