Летњи фестивали Еурорадија 2019

Директан пренос са Фестивала Француског радија у Монпељеу

У среду, 17. јула, директно преносимо концерт ансамбла Le Concert Spirituel под управом Ервеа Никеа, који се одржава у Опери Берлиоз, а којим се обележава 150 година од Берлиозове смрти. На програму овог концерта, насловљеног „Задовољства љубави”, налазе се дела Жан-Пол-Ежида Мартинија и Хектора Берлиоза.

Ансамбл Le Concert Spirituel и Фондација Palazzetto Bru Zane удружили су се како би на овогодишњем фестивалу у Монпељеу приказали један раритет – Реквијем Жан-Пол-Ежида Мартинија, аутора познатог по својој романси Задовољство љубави. Реквијем је посвећен душама најпознатијих композитора, а премијерно је изведен на годишњицу смрти Луја XVI – 21. јануара 1815. године, на иницијативу тадашњег краља Луја XVIII.

Поред овог дела, на програму концерта биће још један раритет: Свечана миса Хектора Берлиоза, која ће у Монпељеу бити изведена завхваљујући сарадњи између Фестивала Француског радија и Фестивала Берлиоз. Ово остварење, Берлиоз је компоновао 1824. године као двадесетогодишњак, по поруџбини капел-мајстора цркве Сен-Рош. Дело је премијерно изведено јула 1825. године у Паризу и наишло је на добар пријем публике и критике. Убрзо након премијере Берлиоз је изјавио да је уништио партитуру, те се дело сматрало изгубљеним, све док није пронађено у једној цркви у Антверпену 1992. године, захваљујући оргуљашу Франсу Морсу. Премијеру у модерно доба Свечана миса је доживела 3. октобра 1993. године.

Уреднице преноса Ивана Неимаревић и Марија Вуковићброј коментара 0 Пошаљи коментар