Директан пренос

Велика оперска тура 2019/20 – Ђакомo Пучини: Тоска

Отварање сезоне Театра Скала у Милану.

У директном преносу опере Тоска Ђакома Пучинија, слушаоци Радио Београда присуствоваће једном од најважнијих догађаја културне сезоне у Италији и Европи. Свако отварање Скале (такозвана Прима) је посебан догађај који показује стање како оперског стваралаштва, тако и политичке и друштвене климе у Италији. Ове године, интендант Скале Александер Переира и музички директор куће Рикардо Шаји су се одлучили да публици открију нову поставку Пучинијеве Тоске, поверивши насловну улогу Ани Нетребко.

Поред Ане Нетребко у улози Каварадосија наступиће Франческо Мели, док ће ролу Скарпије тумачити Лука Салси. Карло Чињи је Анђелоти, а Карло Бози - Сполета. Хором и оркестром Театра Скала диригује Рикардо Шаји.

Режијска поставка је, као и претходне године поверена Давидеу Ливермору, који је освојио Скалу својим виђењима Хендловог Тамерлана и Вердијевог Атиле.

Чућете први пут верзију опере са свим деловима које је Пучини избацио након премијере, који су дали нову димензију, појединим деловима, овог познатог ремек-дела. Рикардо Шаји је рекао и да све Пучинијеве опере, изузев Турандот коју није довршио, поседују и другу верзију, те он сматра да истраживачки посао није завршен и да ће уз помоћ музиколога, стручњака за Пучинија, он сам наставити да открива, а и да публици представља те нове верзије чувених оперских дела.

О самом раду на опери Шаји је истакао да је покушао да што верније изведе Тоску, те да је инсистирао на поштовању свих инструкција које је композитор назначио у партитури, што је био и приступ Давидеа Ливермора. Тако су у партитури пронађени бројни записи који указују и на архитектонику простора у којима се сцена изводи, што, уз музичке аспекте опере, говори и о својеврсном "филмском" потенцијалу који је Пучини уградио у своја оперска остварења.

Уреднице и водитељке преноса: Ксенија Стевановић и Сања Куњадић.

број коментара 0 Пошаљи коментар