Грамофонија – Сетеченто у Италији

Дела композитора који су стварали током осамнаестог века на Апенинском полуострву у интерпретацији чланова ансамбла Арс Редивива под управом Милана Мунцлингера. Плочу је објавила продукцијска кућа Супрафон 1979. године.

Ансамбл посвећен проучавању старе музике Арс Редивива био је један од првих у Чехословачкој који је применио музиколошка истраживања на извођачку праксу, чини се, пре свега захваљујући музикологу и флаутисти Милану Мунцлингеру који је основао овај ансамбл 1951. године у Прагу. Албуми овог ансамбла се најчешће разликују од сродних издања по врло преданом истраживању бројних аспеката снимљених композиција, од музичких појединости до ширег друштвеног и историјског контекста, о чему сведоче издања попут „Камерна музика породице Бах", „Француска барокна музика", као и плоча коју вечерас емитујемо, посвећена музици италијанског 'сетечента'. Иако је већина албума Арс Редививе резултат архивских и научних истраживања, то се није негативно одразило на популарност њихових плоча. Напротив, неколико албума у периоду од почетка шездесетих, па све до средине осамдесетих година прошлог века, било је објављено у чак десет верзија, што је успех који се може поредити са комерцијалним издањима.

Плоча је снимљена у студију Народног дома у Прагу априла 1976. године, а сниматељски тим су чинили Станислав Сикора и Милан Славицки.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

број коментара 0 Пошаљи коментар