Светске музичке позорнице

Дела Томаса Адеса (Клавирски концерт), Мориса Равела (Отмени и сентиментални валцери) и Дмитрија Шостаковича (Девета симфонија у Ес дуру, опус 70). Данским националним симфонијским оркестром диригује Николас Колон, а као солиста наступа пијаниста Кирил Герштајн. Снимак је са концерта одржаног 3. октобра ове године у Концертној дворани у Копенхагену.

За Клавирски концерт Томаса Адеса, компонован 2018. године и посвећен Кирилу Герштајну, критичари кажу да „наликује слици у огледалу клавирских концерата романтизма, али 'преломљених' и обликованих за савремени свет". Музика одише ведрином, уз, на моменте, присутне елементе џеза, и увек је испуњена бојама и духом. Дело је обликовано у три става, по класичном моделу: брзи-спори-брзи став, односно Алегрисимо, Анданте гравементе и Алегро ђокозо.

Светска премијера Клавирског концерта била је 7. марта ове године у Бостону, када је Симфонијским оркестром овог града дириговао композитор, а потом је дело изведено на концерту одржаном 3. октобра у Концертној дворани у Копенхагену. Већ 23. октобра оно је престављено и у Ројал фестивал холу у Лондону, када је Лондонским симфонијским оркестром поново дириговао Томас Адес. На сва три концерта солиста је био Кирил Герштајн.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар