Оперска сезона Еурорадија 2019/20

Волфганг Амадеус Моцарт: Дон Ђовани

Пратићете снимак опере „Дон Ђовани” Волфганга Амадеуса Моцарта, који је забележен на представи одржаној 8. октобра у Краљевској опери Ковент гарден у Лондону.

Баритон Ервин Шрот тумачи насловну улогу, Лепорело је Роберто Таљавини. Малин Бистрем изводи Дону Ану, Даниел Беле је Дон Отавио, док је Мирто Папатанасију – Дона Елвира. Мазета изводи бас Леон Кошавић, док је Зерлина – Луиз Адлер. Улогу Комтура изводи бас Петрос Магулас. Хором и оркестром Краљевске опере руководи Хартмут Хенхен.

Пратићете обнову нове режијске поставке Дон Ђованија коју је 2014. године управа Ковент гардена поверила Каспару Холтену. Режисер је дешавања померио у викторијанско доба, али је сцена модернизована и технологизована, употребом фасцинантних видео пројекција Лука Холса. Ови видео радови постају све апстрактинији и дисонантнији како се опера одвија, јер они у ствари представљају унутрашњи свет Дон Ђованијевог перверзног ума. Сам крај опере је решен тако да амибвиаленција бива додатно наглашена – да ли је Дон Ђовани кажњен за своја недела или не остаје упитно.

Када се појави Комтуров дух, на позорници се пројектују имена људи које је Дон Ђовани унесрећио. Сама сцена је решена као спектрални приказ. Дон Ђовани је сам, чак и је Лепорело приказан као дух. Духови његових жртава га прогањају. Појављује се Комтур, који долази на обећану вечеру. Пошто не жели да се покаје, Дон Ђовани остаје изолован и одбачен. Истовремено, завршни секстет пева иза сцене, док протагониста осветљен јаким светлом остаје суочен са сопственом савешћу. Ово је онај најстрашнији пакао, онај у његовом сопственом уму, који је сам направио.

Уредница Ксенија Стевановићброј коментара 0 Пошаљи коментар