Мозаик времена

Декларација о проглашењу Федеративне Народне Републике Југославије донета је 29. новембра 1945. године.

Сваки 29. новембар у ондашњој држави пригодно се обележавао. Био је то нерадни дан за све раднике. На улицама и у сваком дому свечарска атмосфера. Они који прате фудбал знају да се 29. новембра 1974. године играло финале купа Маршала Тита. Копачке су укрстили изабраници бањалучког Борца и сплитског Хајдука, који је и освојио трофеј. Капитен победничке момчади  Јурица Јерковић, приликом примања пехара усхићено је упутио поруку вољеном Титу.

Конференција за новинаре, јер новинари било домаћи или страни воле да питају, а политичари одговарају, то им је у опису радног места. Следи показна вежба. Конференција за новинаре Јосипа Броза Тита 30. новембар 1968. године. Теме увек актуелне, Косово и НАТО.

„Ко сте ви поштовани Бориславе Михајловићу Михизе?" упитала је писца и сценаристу 26. новембра 1990. године, новинарка Сања Чупић, у емисији „Код две бела голуба".

У оквиру предизборне кампање за председника Србије 2002. године, кандидат Борислав Пелевић посетио је Деспотовац последњег дана новембра и на листу предизборних осећања ставио извлачење народа из свеколике кризе. Народ још чека, али није лако политичарима, криза има сто лица.

Радио Београд 1, 10.05

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Мозаик времена Мозаик времена

Аутор:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]