Доживети стоту

Крајем протекле седмице основан је Покрет трећег доба Београда. То ће бити својеврсна кровна организација пензионера и осталих житеља главног града старијих од 65 година. Бавиће се свим аспектима живота старих - здрављем, спортом и културом. Овог јутра за нашу емисију говори председник тог покрета Владимир Јестратијевић.

О активностима једне од најбројнијих београдских сениорских организација  сазнаћемо више од  председника Удружења пензионера општине Чукарица Слободана Ђокића.

Представићемо и наше сениоре из дијаспоре. Пензионерка Славица Радовановић, наше горе лист из Пирота, живи у Шведској  40 година. Велики је борац за очување српске традиције међу земљацима у расејању и у поправљању слике о Србији на северу Европе.

Упознаћемо и  82-годишњег сликара и писца Богдана Мишчевића, родом са Кордуна који већ четири деценије живи с оне стране Атлантика, у Балтимору. Својим платном "Српски тотем" и романом "Боје Ботичелијевог гласа" шири истину о знаменитим Србима који су променили свет.

Време за добру књигу издвојили смо за роман британског писца Џулијана Барнса "Једина прича" у којој је описана љубавна веза деветнаестогодишњег младића и жене у касним четрдесетим. Иако звучи познато, ова прича се не уклапа у стереотип недозвољене љубави.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Први програм, 9:05. 

Насловна страна - оснивачка скупштина Покрета трећег доба Београда

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. нов 2018, 12:00) - Natalija Konstantinovic [нерегистровани]

Pohvala

Bravo za intervju sa Bogdanom Miscevicem!!! Vanserijski um koji oplemenjuje slusaoce i ljubitelje slikarstva i knjizevnosti. Dakako i filozofiju zivota! Treba da se ponosimo "biserima rasutim po svetu" koji nam cuvaju nacionalni identitet od zaborava.

Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ осмнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]