Новинарење

Тајван је одбацио позиве Кине на поновно уједињење, преноси Дојче веле. „Желимо да отворимо широк простор за мирно поновно уједињење, али нећемо оставити простора ни за какве сепаратистичке активности“, рекао је кинески председник Си Ђинпинг. Премда никада није званично прогласио отцепљење од Кине, Тајван има одвојени правосудни и монетарни систем. Обраћање кинеског председника су агенције пренеле под ознаком "хитно", а већина западних медија протумачила као „претњу“ употребом војне силе.

Медији и аналитичари настављају са сумирањем претходне године, како би пронашли могуће смерове развоја глобалних односа у наредном периоду. Британски Међународни институт за стратешке студије представио је своју годишњу публикацију "Стратешки преглед", која се бави анализом геополитичких кретања. Главне тезе изнео је Џон Чипман, директор института, експерт за међународне односе и питања безбедности. Истакао је да се глобални поредак суочава са све већим променама и да борба великих сила за превласт постаје све интензивнија и комплекснија.

Новинарење припрема и води Никола Денчић. 
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]