Романо Тхем

Пратимо догађаје у Бугарској где након рушења ромског насеља у месту Воиводиново расту међуетничке тензије. Истог дана када је срушено ромско насеље, претучен је 64-годишњи  пензионер ромског порекла. (Ромска удружења у Бугарској организовала су протесте у Софији са захтевом за смену бугарског министра одбране који је изјавом да "Роме не треба више трпети", додатно распирио узбуркане страсти.)

Такође у Бугарској, у граду Пловдиву који је Европска престоница културе у 2019. години, одржан скуп посвећен мултикултуралности, толеранцији и поштовању различитости.

У Нишу промовисана песмарица "Ромске изворне и старе песме из Ниша и Србије", коју је приредио Ива Барчић, студент Факултета музичких уметности. Песме су писане на ромском језику и преведене на српски и енглески.

Весело и уз богату трпезу, на којој се, према устаљеном обичају, мора наћи печена ћурка или гуска, Роми су синоћ дочекали Василицу или ромску Нову годину.

Емисију воде Уна Бериша и Бранко Ђурић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]