Новинарење

Грчки парламент расправљаће о поверењу влади после изласка коалиционог партнера из Владе због неслагања с Преспанским споразумом о имену Македоније. Лидер Независних Грка и министар одбране Грчке Панос Каменос поднео оставку, јер му, како је рекао, македонско питање не дозвоља да настави функцију. Агенције напомињу да владајућа Сириза има 145 од 300 места у парламенту и подршку једног независног посланика, тако да јој је потребно још најмање пет гласова.

Може ли Ципрасова влада да преживи гласање о поверењу? Шта је довело до најновије кризе? Да ли премијер Ципрас заиста верује у идеју о Преспанском споразуму?

У студију Радио Београда 1 је Мајда Шимунец, наш стални дописник из Атине.

Председник македонског Собрања Талат Џафери потписао је Закон о употреби језика, којим се албански уводи као други званични језик у Македонији. Опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ саопштила је да је објављивање Закона о језицима у Службеном гласнику, без потписа председедника државе "кривично дело које не застарева и за које следи казна затвора".

Британски парламент треба да се изјасни о договору о Брегзиту који је премијерка Тереза Меј постигла са Европском унијом. Мејова је позвала посланике да "још једном проуче" споразум о Брегзиту и одбила позиве да одложи излазак Британије из Уније.

Новинарење припрема и води Невена Костадиновић Манојловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]