Романо Тхем

У данашњој емисији истражујемо случај дискриминације над девојчицом ромског порекла од стране наставног и стручног особља школе Младост у Пироту. Случај је узбуркао локалну стручну јавност и представнике ромских организација, а њиме су се бавили, осим надлежних инспекцијских служби, Повереница за заштиту равноправности и Заштитник грађана.

Од осталих тема издвајамо:

Словачки председник Андреј Киска уручио висока државна признања и истакнутим Ромима. Клара Оргованова, бивша опуномоћеница словачке Владе за ромску заједницу одликована је Орденом прве класе Лодовит Штур, док су контрабасиста Роман Патколо и истричарка Зузана Куманова одликовани Прибиновим Крстом прве класе.

Ромски портал на румунском језику Воћеа Ромилор направило је анализу медијске слике о Ромима у Румунији. Резултат: стереотипизација, говор мржње и излагање припадника ромске заједнице ризику од још веће дискриминације и маргинализације у друштву.

Емисију воде Лутвија Антић и Бранко Ђурић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]