Новинарење

У грчком парламенту почиње расправа о потврђивању Преспанског споразума, а гласање је у петак. Од стицања независности Македоније 1991. године, Грчка је блокирала ту државу на међународном нивоу, тврдећи да њено име претпоставља претензије ка грчкој покрајини. Јуна прошле године, сукоб је наводно решен потписивањем споразума којим бивша југословенска република мења име у Република Северна Македонија. Ни грчка, ни македонска опозиција нису задовољне. Преспански споразум недавно је ратификован у Скопљу, а о њему сада одлучују грчки парламентарци.

У емисији и о односу Балкана и Европске уније. Како пишу домаћи медији, предстојећа година биће обележена новим изазовима за европске интеграције Србије. Истраживање агенције Фактор плус и листа Политика, показује да је евроскептицизам грађана постао тренд и да расте број оних који мисле да ћемо на улазак у Европску унију чекати више од десет година, или да нећемо никада ући, а пада број оних који сматрају да би Србија требало да буде део Уније, са 38 процената пре годину дана, на 34 одсто ове године. Према истраживању Министарства за европске интеграције, улазак Србије у Европску унију подржава 55 одсто грађана, док је 25 одсто јасно против. Око 75 одсто испитаника сматра да би реформе требало спроводити независно од европских интеграција, због добробити грађана и стварања боље и уређеније Србије.

Новинарење припрема и води Никола Денчић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]