Новинарење

Председник парламента Венецуеле - једине институције под контролом опозиције - Хуан Гуаидо, прогласио се за прелазног председника те државе. Новог председника признале су га САД и Канада и још 8 земаља Јужне и Централне Америке. С друге стране, Русија и Турска подржале су легитимног председника Николаса Мадура.

На дан када су Шарл де Гол и Конрад Аденауер 1963. године ставили потписе на Јелисејски уговор, којим су вековни непријатељи постали европски партнери, немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон потписали су у Ахену нови уговор о пријатељству, односно уговор о француско немачкој сарадњи и интеграцији. Уговором који мења чувени Јелисејски споразум предвиђа се проширење програма размене за грађане обе земље, продубљивање сарадње на плану европске, спољне и безбедносне политике и јачање економске интеграције. Да ли је било потребе за новим уговором и шта он поред општих одредби о сарадњи предвиђа? Шта то значи и зашто је то спорно? О томе разговарамо с Наташом Јокић, нашим сталним дописником из Стразбура.

Чућемо и мишљење германисте и професорке универзитета у Паризу Ивон Болман.

Емисију водиле Наташа Ракетић и Невена Костадиновић Манојловић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]