Романо Тхем

Данас је широм света обележен Међународни дан сећања на жртве холокауста и годишњица ослобођења логора смрти “Аушвиц – Биркенау” у коме је страдало више од милион и по људи. Совјетска Црвена армија ушла је 27. јануара 1945. године у Аушвиц, комплекс логора, фабрика, гасних комора и крематоријума који је нацистичка Немачка подигла у окупираној Пољској, да би систематски убијала Јевреје, Роме и Пољаке.

У недељној емисији слушамо о подвигу Хајрије Имери-Михаљић. Она је једина Ромкиња чије је име уклесано на Зиду части у Врту праведника Меморијалног музеја Јад Вашем у Јерусалиму.

Говоримо и о томе на који је начин вишевековни прогон Рома, посебно страдање током II Светског рата, оставио траг у њиховом културном стваралаштву.

Емисију воде Гордана Нешовић и Лутвија Антић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]