Забавник

Рано ујутру, 14. априла 1930. године, из радне собе совјетског песника Владимира Мајаковског зачуо се пуцањ. Крај његовог беживотног тела нађен је пиштољ. Ту је било и опроштајно писмо. Ипак, до данас, остала је сумња да ороз није повукао Мајаковски.

Глумица Вероника Полонска последња је Мајаковског видела живог. Кобни пуцањ зачуо се када је силазила низ степенице зграде у којој је песник становао. Тек што су се били опростили. Ужаснута, одјурила је по хитну помоћ, али све је било узаман...

Ако је судити по наслову у јануарском броју Џубокса из 1975, новембра претходне године у сарајевској Скендерији одржан је "супер спектакл музичких супер старова", што је довољно интригантно да вас подсетимо на музички догађај који се звао ХИТ ‘74. и којег се многи и данас сећају.

Супер-спектакл ХИТ 74 био је главни кривац што су организатори таквих приредби почели да размишљају да наредне организују на стадионима, јер то је већ други пут да је Градска дворана Културно-спортског центра СКЕНДЕРИЈА и поред своје величине, била премала да би примила све љубитеље добре поп музике. Тако ће, поред већ легендарне прославе десетогодишњице постојања групе ИНДЕКСИ и субота 16. новембар остати записана, као датум када је одржан најпосећенији концерт у Југославији тог доба...

Француски краљ Анри IV, који је владао до 1610. године, послао је гласника до војводе Де Сала, саветника круне који је хитно требало да се појави на двору. Али, гласник само што није издахнуо од изненађења, када му је Де Салова послуга казала да се војвода купа.

У 17. веку уврежило се мишљење како се не треба купати јер купање шкоди здрављу. Али, није увек било тако. Европљани су уживали у брчкању све док средином 14. века није завладала куга. Према неким проценама, тој болешчини подлегло је више од 60% становништва Старог континента.

Нико није знао откуд је дошла и како се преноси, а лекари су закључили да је за све крива вода. Куга се помоћу воде увлачи кроз поре и преко коже доспева у организам. Зато кожу треба „заштитити" дебелим наслагама прљавштине и зноја. Та лекарска грешка означила је почетак најсмрдљивијег доба у историји европске цивилизације.

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

број коментара 0 Пошаљи коментар