Моја књига

Драган Хамовић, песник, есејиста и књижевни историчар, говори о томе шта му значи збирка песама ''Камена успаванка'' Стевана Раичковића, како ју је открио и како доживео у првом читалачком сусрету, а како касније током живота, када се овој књизи више пута враћао. Стеван Раичковић је један од најизразитијих српских лиричара друге половине 20. века, а збирка ''Камена успаванка'' представља врхунац његовог поетског стваралаштва. Окретање свету природе, владање песничком формом, осећање пролазности и својеврсни ''мисаони лиризам'' – неке су од карактеристика Раичковићевог поетског израза.

Драган Хамовић је и сам песник, али се и као тумач бавио поезијом Стевана Раичковића, па ћемо чути како он ову књигу Стевана Раичковића доживљава из те своје двоструке перспективе. Драган Хамовић је објавио 11 песничких књига и 13 књига есеја, критика и монографија. Писао је о многим песницима, а песништво Стевана Раичковића била је тема његовог докторског рада.    

У тонском архиву Радио Београда постоје звучни записи гласа Стевана Раичковића, па ћемо у емисији чути неколико песама у интерпретацији самог аутора. Поред стихова и приче о поезији слушаћемо и музичке композиције чији је аутор Милош Раичковић, песников син, угледни композитор и диригент.  

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]