Новости дана

Председник Александар Вучић изјавио је како је време да се постигне споразум за вишедеценијски спор око Косова и Метохије, али оцењује да ће то бити изузетно тешко. Вучић је за америчку агенцију Блумберг рекао да најпре морају да буду укинуте таксе које је Приштина увела на српску робу и да сваки споразум мора садржати слободно кретање робе и људи.

Блумберг оцењује да се, после решавања спора око имена Македоније, међународни притисак пребацује на Вучића да са Хашимом Тачијем ради на постизању споразума. Блумберг констатује да је Србија и даље кључна земља у региону, растрзаном интересима спољних сила.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је на Међународном сајам наоружања у Абу Дабију велико интресовање за производе српске наменске индустрије. Он је истакао да иностране купце највише занима ракетни систем "Алас", наше беспилотне летелице, борбено возило Нора и муниција. Вулин је навео да је одбрамбена индустрија Србије у 2018. години увећала извоз за скоро 14 одсто и да ће наставити да се развија. Министар одбране борави у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима на позив шеика Мухамеда Бин Рашида Ел Мактума.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас каже да је изузетно тешко испунити захтев америчког председника Доналда Трампа да европске земље приме натраг своје држављане - припаднике Исламске државе, заробљене у Сирији. Мас је објаснио да би они  могли бити враћени из Сирије само ако би судски поступци били одмах покренути, а за то је најпре потребно да се спроведе истрага и прибаве конкретне информације. Француска за сада неће одговорити на позив Доналда Трампа, изјавила је министарка правде те земље Никол Белубе.

Већерас ће у Монаку бити додељена Лауреус награда за најбољег спортисту света у прошлој години. На листи номинованих поново је Новак Ђоковић. Директан пренос свечане церемоније је на Другом програму наше телевизије од 19 часова.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ненад Селаковић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]