Доживети стоту

Наредног петка завршава се Пети конкурс "Драганова награда" за најбољу путописну причу и песму старијих од шездесете године. О лековитости писања и у трећем животном добу говориће Надежда Сатарић из Удружења "Amity - снага пријатељства" и прошлогодишњи лауреат "Драганове награде" Милоје Стевановић.

У репортажи Тијане Сибиновић упознаћемо мудру старицу Лепосаву Здравковић (89). Живот је провела на Шар-планини као чобаница. И данас живи у подножју ове планине, у селу Штрпце на Косову и Метохији. Са сетом се присећа дана када је чувала стотине оваца и сирила чувени шарски сир.

Гласом и стасом представиће се легендарни композитор и певач народне музике Предраг Живковић Тозовац. На Сретење, Дан државности, одликован је златном медаљом  за заслуге у музичкој култури. Каже да године не броји, а срцу му је најдража песма "Јесен у мом сокаку".

Биће речи и о новом роману Вулета Журића "Помор и страх" у којем приповеда о мукама житеља Ирига да савладају кугу, страшну мору, крајем 18. века. Аутору је за тај роман додељена Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет". Књигу представља Светлана Младеновић.  

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница -  Предраг Живковић Тозовац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ осaмнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]