Српски на српском

Недавно је обележен Светски дан палачинки, што сам сазнао читајући дневне новине, а чини ми се да је била и кратка рубрика у јутарњем програму посвећена управо том дану. Убрзо сам заборавио све што сам чуо и вратио се свакодневним обавезама, а на палачинке ме је подсетио унук. Када сам га довео из школе, дотрчао је у кухињу и весело повикао: ,,Деда, деда, да ли су палачинци спремни?“ Иако није гледао јутарњи програм, био је поприлично информисан. Испоставило се да је он много озбиљније схватио величину тог дана или је за њега то била идеална прилика да вечера нешто по свом укусу. Бака, наравно, није имала срца да га одбије и дала се на посао. Уместо планиране пите са зељем, у кухињи су се пекли палачинци. Да би читава церемонија и обележавање овог, за мог унука веома важног дана, прошло у најбољем реду, моја жена је одлучила да се опроба у акробацијама и све нас забави. Палачинке су летеле увис, једна за другом, а затим у тањир, све док један палачинак није завршио на поду.

Почистили смо неред који је настао и коначно сели да вечерамо. Пред нама су биле најлепше палачинке на свету, и још укуснији домаћи џем од шљива. И таман кад сам хтео да се послужим, жена ми рече: ,,Побогу, не вади џем из тегле са виљушком! Узми кашику, па вади са кашиком!" Никад нисам разумео жене кад су те ствари у питању. Мени је ето виљушка дража! Али, знао сам да из такве расправе не могу изаћи као победник, па је нисам ни започињао. Демонстративно сам узео празну палачинку и почео да је савијам у ролну. Обоје су ме чудно погледали, а моја драга супруга је наставила са примедбама: ,,Немој да једеш празне палачинке. Ево, има и џема и еурокрема и шећера. Бирај са чим ћеш." Нервозно сам се окренуо и рекао: ,,Са ничим! Овако је најлепше!"

Аутор текста - Дијана Ињац, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд)

Глумац - Феђа Стојановић 

Уредник и водитељ - Мирјана Блажић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Српски на српском Српски на српском

Аутор:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]