Доживети стоту

Поводом Европске недеље здравља на манифестацији "За активно и здраво старење у Београду" Канцеларије за старе Градског завода за јавно здравље скренута је пажња на значај вежбања и у познијим годинама. Шефица те канцеларије, др Ирена Џелетовић Милошевић, је позвала старије суграђане да буду активни сваког дана и да негују социјалну комуникацију која је добар савезник у борби против депресије.

О акцијама пензионера у Првој месној заједници општине Врачар говориће Стана Љубеновић, Гордана Грујић и Јелица Пековић. Организују излете, летовања и рођенданске прославе за старије суграђане, а стигну и у куће бака и дека да им разговором отерају самоћу.

А да је активно старење животни императив и у деветој деценији, потврдиће наш најстарији полумаратонац Влада Стевановић (85). Већ тридесет година осваја атлетске стазе широм Србије и региона.

Здравствену рубрику ћемо посветити хемофилији, реткој наследној болести коју прати дуготрајно крварење. О дијагностици, лечењу и квалитету живота оболелих говориће проф. др Предраг Миљић, шеф Кабинета за хемофилију и поремећаје хемостазе Клинике за хематологију КЦС.

У минутима за културу Светлана Младеновић ће представити биографију "Леонардо да Винчи" из пера Волтера Ајзаксона, а поводом пет столећа од смрти ренесансног уметника и планетарног генија.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Први програм, 9:05.

Насловна страница - Плес на Врачарском платоу

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ осaмнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]