Директан пренос из Коларчеве задужбине

Поезија уживо - Гојко Ђого

Поетско вече Гојка Ђога у оквиру програма „Поезија уживо” Радио Београда 2 и Задужбине Илије М. Коларца, одржава се у суботу 21. априла, од 19 часова, a директан пренос можете пратити на нашим таласима.

Гојко Ђого рођен је 1940. У Влаховићима код Љубиња, у Херцеговини. Основну школу похађао је у родном месту, а гимназију у Стоцу. Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду дипломирао је 1964. године. Радио је као новинар у ревији „Дуга", био је уредник књижевне и издавачке делатности у Дому омладине Београда, као и директор Издавачко-књижарске агенције „Тачка". Био је један од оснивача и уредник листова „Књижевна реч" и „Демократија". Редовни је члан Академије наука и умјетности Републике Српске и члан Српског ПЕН-а.

Објавио је књиге песама: Туга пингвина (1967), Модрица (1974), Кукута (1977), Вунена времена (1981), Изабране и нове песме (1986), Црно руно (2002), Вунена времена са Оптужницом и Одбраном на суду (2005), Кукутин врт, изабране и нове песме (2009), Вунена времена, процес и коментари, 1-2 (2011), Грна од облака (изабране и нове песме) (2014), књигу есеја Поезија као апокриф (2008) и књигу беседа и интервјуа Пут уз пут (2017).

Дела Гојка Ђога у четири књиге (Поезија, Есеји, Попутбина, Одбрана поезије) објавио је Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева 2006.

Песме и есеји преведени су му на петнаестак језика, а књиге песама на румунском и македонском језику.

Добитник је књижевних награда: Награда Удружених издавача, Милан Ракић, Бранко Миљковић, Лаза Костић, Петровдански вијенац, Велика Базјашка повеља, Огледало српско, Жичка хрисовуља, Дучићева награда, Змајева награда.

Улаз на програм „Поезија уживо" је слободан, уз обавезну улазницу која се може добити на благајни Коларчеве задужбине.

број коментара 0 Пошаљи коментар