Како слушати музику

Симфонијска свита

Данас завршавамо циклус недељних емисија чији је наслов у октобру гласио - КАКО СЛУШАТИ ВЕЛИКЕ МУЗИЧКЕ ФОРМЕ. После уводне емисије, затим једног циклуса комада и једног симфонијског става, уредница Горица Пилиповић данас објашњава како слушати једну вишеставачну композицију. То је симфонијска свита Шехерезада Николаја Римског-Корсакова.

Шехерезада је означена као симфонијска свита са четири става, али са таквим жанровским одређењем тешко је сложити се у потпуности јер та четири става су повезана једном програмском нити и заједничким тематским материјалом. Такође, монументалност Шехерезаде се тешко доводи у везу са формом свите. Коначно, ту су и типични елементи симфонијског тока - први, трећи и четврти став су у сонатном облику. Због свега тога правилније би било Шехерезаду назвати симфонијом-свитом или четвороставачном симфонијском поемом. А затим, ту имамо и елемент програмности с којим као да ни сам аутор није знао шта тачно да ради.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић.

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори  емисија  [ детаљније ]