Знакови

Гордана Каљаловић Одановић "Књига изван књиге" Културни центар Србије у Паризу; "Простор књиге, књига у простору" Галерија-легат Миће Поповића, Лозница; "Реконфигурација пејзажа" Салон 77, Ниш.

Од априла до октобра ове године, Гордана Каљаловић Одановић је организовала 3 изложбе - у Паризу, Лозници и Нишу - и представила 3 засебне целине радова два истраживачка тока.
У Паризу и Лозници у фокусу је била књига - сва она значења која књига носи изнад свог примарног. Гордана Каљаловић је кроз објекте и инсталације расчланила идеју књиге и потом конструисањем елемената разматрала могућа значења и асоцијације.
У Нишу је представила део циклуса у коме се бави линијом у простору. Можемо да тражимо (и налазимо) органско порекло тих линија у природи, у грању дрвећа, али те линије у простору галерије имају своју јасно дефинисану функцију. 

Уметност Гордане Каљаловић је вишезнчењска, базирана на искуствима савремене скулптуре која јој дозвољава употребу најразличитијих материјала и миксовање различитих медија. Због тога су њени радови компкесни за разумевање, али истовремено и веома комуникативни, пре свега због своје јасне естетске дефинисаности.

Гордана Каљаловић је дипломирала на Факултету ликовних уметности, у Београду 1975. као и на Филолошком факултету 1977. Била је редован професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду од 2006 до 2016 године. Реализовала 26 самосталних излозби али и око 20 кустоских пројеката у Србији и иностранству. Добитница је више награда.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар