Како слушати музику

Како слушати текст у музици?

Данас почињемо нови месечни циклус емисија Како слушати музику који уређује и води Горица Пилиповић. Циклус ће бити посвећен свим аспектима уношења речи, односно текста у музичку композицију, а у првој емисији , као некој врсти увода, биће речи о значају и значењу текста кроз историју музике.

Текст и музика снажно су испреплетени у вокално-инструменталним делима. Понекад доминира једно, понекад друго, али значај текста тамо где он постоји не може се никако занемарити. Изузетак су дела где се сваки смисао речи намерно руши. Платон је сматрао да се музика састоји само из три елемента - речи, хармоније и ритма. Композиторка Љубица Марић једном је изјавила: „Реч је код мене о бдењу...о бдењу над речима...да реч у пуном свом значењу може да се испољи. Реч заслужује да из ње проистиче музика... из саме речи, из њеног садржаја, из њене линије, из мелодике, из акцентуације."

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић.

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори  емисија  [ детаљније ]