Хипократија

Зашто је пост, одувек значајан религијски чин, у последњих неколико година постао предмет опсежних научних истраживања?

Гости Хипократије биће господин Радомир Антонић, наш познати етнолог и публициста, и отац Вајо Јовић, протојереј-ставрофор и старешина Цркве Александра Невског у Београду.

У Српском народном календару нашег етнолога г. Драгомира Антонића стоји да су Српска православна црква и Срби до пре неколико стотина година, највероватније до краја 17. века, рачунали време по библијском календару, тј. од постанка света 1. септембра 5508. Tај календар Срби су, као и остали хришћани, преузели од Византинаца. Kако истиче г. Антонић, за разлику од других народа са европског

цивилизацијског простора, Срби су прво писали годину, затим месец и на
крају дан. У многобројним средњовековним писаним документима српских
кнежева, деспота и краљева, пре свега у Законоправилу Светог Саве и
Законику цара Душана, датуми су наведени по старом српском календару.

Божић слави већина православаца по јулијанском календару, који је
хришћанска црква прихватила на Првом васељенском сабору у Никеји 325.
године, тако да је тај велики празник увек 7. јануара.
Празнику претходи Божићни пост (од 28. новембра до 7. јануара), који стање духа верујућег чини усхићеним и другачијим од осталих људи. Да ли је усхићење после великог поста само површна психолошка варка или иза њега стоје неки разлози о којима се раније у научној заједници није много знало? По свој прилици, тачна је друга могућност!

Недавне експерименталне студије показале су да пост делује као моћни будилник и стимулатор имунолошког система, што је до данас било мало познато. Поред тога, пост умногоме смањује ефекте токсичности хемијске терапије која се примењује у борби против канцера. О посту, његовим формама и правилима, у првој овогодишњој Хипократији говориће наши драги гости.

Емисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар