Како слушати музику

Тема циклуса јануарских емисија КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ је неокласицизам, уметнички правац који ових година навршава век од како је настао, прво у Француској, а потом и у осталим крајевима Европе и света.

Повод за наш циклус је књига "Лица српске музике - неокласицизам" музиколошкиње, доктора Весне Микић, професора на Факултету музичке уметности у Београду.

Гошћа ће прво објаснити неке од основних карактеристика неокласицизма и разлоге зашто их је она учитала у своју тезу као умерено модерне а не, како се до сада у нашој музикологији тврдило - рестаурацијске и еклектичке. Потом ћемо од ње чути како је настао радикални, умерено модерни неокласицизам у Француској, а у оквиру делатности групе „Шесторка", као и како су писала двојица великих неокласичара, Стравински и Прокофјев. У трећој емисији ћемо чути како су компоновали неокласичари у Немачкој и Италији, а циклус ће завршити прича о совјетском неокласицизму, односно - утицају овог правца на соцреализам и питање националног стила у музици.

Циклус уређује и води Зорица Премате

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]