Антикотека

У данашњој емисији представићемо једну од најубедљивијих интерпретација концерата из циклуса "L'estro armonico" Антонија Вивалдија којима је аутор дао величанствени допринос венецијанској традицији.

Значај овог Вивалдијевог опуса био је подстицај угледном специјалисти за барокну музику, Кристоферу Хогвуду да се упусти у потрагу за изворном идејом композитора и да покуша да је озвучи заједно са италијанским ансамблом L'arte del arco. Извођења која су проистекла из ових истраживања и која ћете данас слушати, музичари су градили на основу најстаријих познатих издања Вивалдијевог циклуса L'estro armonico као и његових рукописа.

У рубрици Антикоскоп, бавићемо се теоријом коју је аустралијски музиколог Мартин Џарвис 2014. године представио у документарном филму Написала госпођа Бах.

У њему је покушао да оспори ауторство неколико и то најпознатијих и најоригиналнијих дела Јохана Себастијана Баха, а међу њима и свита за виолончело соло.

Емисију уређује и води Бојана Жижић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]